Woningen, appartementen en kleine winkels


PCM – Lucht 

-Warmtewisselaars voor combinatie met bestaande HR – WTW - ventilatie units.


WTW ventilatieunits zijn bedoeld voor het ventileren en koelen van woningen en appartementen. Woningen worden steeds beter geïsoleerd. In een all – electric samenleving, zoals de Nederlandse overheid  beoogd, worden deze voorzien van omkeerbare warmtepomp airconditioners. Door het beter isoleren worden de woningen 's winters minder verwarmd en 's zomers meer gekoeld. Deze seizoens afhankelijke verschuiving van warmte – en koudestromen resulteert echter niet in jaarlijkse elektriciteitsbesparingen voor het klimatiseren van leefzones. Indien Phase 4 lucht – PCM warmtewisselaars of PCM – woningkoelers worden geïnstalleerd resulteren wel jaarlijkse elektriciteitsbesparingen. Op tropisch warme zomerdagen met buitenluchttemperaturen 's middags oplopend naar 40 graden Celsius worden de leefzones van de goed geïsoleerde woningen door de Phase 4 lucht – PCM koelers thermisch behaaglijk geconditioneerd op circa 27 graden Celsius. Dit met opgeslagen vrije buitenlucht koude van de voorafgaande nacht. De elektriciteit besparing ten opzichte van omkeerbare warmtepomp airconditioners bedraagt zomers circa 90%. Het te installeren groene elektriciteitvermogen reduceerd overeenkomsig. PCM – Water 

- PCM - boilers voor ruimteverwarming en sanitair warmwater


PCM – boilers voor ruimteverwarming en sanitair warmwater zijn voornamelijk bedoeld voor winterse verwarming en vermogensreductie van additionele omkeerbare warmtepomp airconditioners. Overdag is het warmer dan 's nachts en overdag schijnt de zon. Het warmteverlies van woningen en appartementen is overdag minder dan 's nachts en het aanbod van gratis zonnestraling is overdag groter dan 's nachts. De functie van het PCM in de boiler is het nivelleren van de temperatuur – en vermogens verschillen tussen dag en nacht zodat het te installeren additionele warmtepomp vermogen kan worden gereduceerd ten opzichte van het traditioneel berekende stationaire vermogen. 

PCM – boilers voor ruimteverwarming, sanitair warmwater en fotovoltaïsche zonnecellenPCM – vloerverwarming


Voor PCM – vloerverwarming in combinatie met warmtepomp airconditioners gelden dezelfde overwegingen als voor PCM – boilers doch zonder de sanitair warmwatervoorziening.